Menno test Shopware 6.1Hoe gemakkelijk bouwt hij een homepage?

ShopWorks collega Menno (senior digital consultant) staat dagelijks in contact met onze bestaande en nieuwe opdrachtgevers. Menno heeft geen technische achtergrond, maar veel gewerkt in verschillende content management systemen, waaronder Shopware 5. Als consultant wil hij zijn klanten het beste advies geven.

Shopware is van oorsprong een Duits e-commerceplatform. De afgelopen jaren is Shopware groot geworden in eigen land. Maar met het uitbrengen van een open source-editie en vertaling in verschillende talen spreekt het inmiddels steeds meer buitenlandse commerce bedrijven aan. In oktober 2019 bracht Shopware de early access editie van Shopware 6 op de markt.

Met de komst van Shopware 6 is er een nieuwe gebruikersinterface en zijn er diverse nieuwe functies bijgekomen. Menno kreeg toegang tot Shopware 6.1 release candidate 2 en probeerde zelf de homepage van de ShopWorks site na te bouwen. Hij schreef een blog over zijn gebruikservaring van Shopware 6.1.

Inloggen en de taal wijzigen 
Ik ben erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het platform. Omdat ik met name geïnteresseerd ben in het beheren van content in Shopware 6 werkt, besluit ik om te proberen onze eigen ShopWorks homepagina na te bouwen

Het eerste wat me opvalt is de eenvoud en de zeer hoge mate van gebruiksvriendelijkheid van het CMS. Ik blijf erg gecharmeerd hoe Shopware dit in Shopware 6 vorm heeft gegeven. Mijn eerste doel van deze test is het CMS omzetten van Engels naar Nederlands. Zodra ik ingelogd ben, kom ik in een wizard die mij ondersteunt met een aantal basisinstellingen, waaronder het installeren van een Nederlands taalpakket. Meteen gelukt, lekker makkelijk!

Kleuren aanpassen binnen het thema
Ik begin vervolgens met aanpassen van de kleuren en het toevoegen van ons eigen ShopWorks logo. Vanuit Shopware 5 weet ik nog dat je dit kan aanpassen in het thema van je shop. Als je dit niet weet, kan het best even zoeken zijn.

Onder het kopje ‘Inhoud’ en vervolgens ‘Media’ vind je het logo terug en hier kan je eenvoudig het logo aanpassen voor alle verschillende apparaten zoals desktop, tablet en mobile. Verder besluit ik de primaire kleur aan te passen naar ShopWorks rood. Nadat ik dit ingesteld heb, wil ik de homepage gaan aanpassen.

Verschillende soorten content toevoegen aan de pagina
Alle contentpagina’s vind je terug onder ‘Inhoud’ en dan ‘Belevingswerelden’ (vrije vertaling van: Shopping Experiences). Ik zoek de homepage en begin met het toevoegen van content.

Het plusje bovenaan de pagina maakt het mogelijk om een element toe te voegen. Onder ‘Block category’ vind je de mogelijkheden die je toe kan voegen:

  • Tekst
  • Foto’s
  • Tekst en foto
  • Video
  • Commerce (producten)
  • Subnavigatie in de zijbalk
  • Formulieren

De contentbeheerder krijgt veel vrijheid bij de inrichting van een shop of homepage, opnieuw erg gebruiksvriendelijk.

Om mijn homepage zo goed mogelijk op te zetten begin ik met een ‘hero image’ (grote afbeelding bovenaan) gevolgd door 2 blokken met tekst en een foto. Ik kan zelf gemakkelijk de verdeling van tekst en foto (rechts/links) aanpassen. Vrij snel heb ik al snel onze homepage nagebouwd.

Een video plaatsen 
Dit ging heel soepel. Ik ben benieuwd hoe Shopware omgaat met video, dus ik besluit onderaan de homepage één van onze HR filmpjes te plaatsen in een videoblok. Door opnieuw het plusje aan te klikken, het video element te selecteren en deze op de pagina te slepen op de gewenste plek staat mijn video direct goed. Ik kan kiezen tussen een kleine video of over de volledige breedte van het scherm, ik kies voor het laatste. Even spieken en hij speelt naadloos af over de hele breedte van het scherm.

Aanmaken nieuwsbriefing inschrijving en 404 pagina
Ik wil nog twee dingen doen, het toevoegen van een formulier aan de pagina voor het inschrijven op de nieuwsbrief en het aanmaken van een 404 pagina. Het formulier is nu nog standaard bij Shopware, maar dat kan je in toekomst aanpassen.

Menno’s conclusie
De Shopping Experiences van Shopware 6.1 zijn intuïtief, bieden veel mogelijkheden en enorm veel vrijheid in het beheer van je webshop. Naast landingspagina’s kan je ook eenvoudig je categorie- en shoppagina’s verfraaien. Qua gebruiksgemak en mogelijkheden een flinke stap vooruit ten opzichte van Shopware 5.

Mijn test was gericht op het contentbeheer van Shopware 6.1. Wil je ook meer weten over de interface voor het aanmaken van shopproducten, prijzen, kortingsacties, het check-out mechanisme of nog iets anders? Neem dan contact op via menno.de.kort@shopworks.nl

 

Meer weten over Shopware 6? Bekijk hier onze eerdere blog over de nieuwste Shopware 6 functionaliteiten

ShopWorkers met Shopware certificaten